Enthum House

Opvang voor minderjarige onbegeleide asiel zoekers.


Enthum House in East Sussex, Engeland, het centrale project van de Enthum Foundation, werd gesticht in 2018 naar aanleiding van de ervaringen van een aantal vrijwilligers die zich hadden bekommerd om minderjarige onbegeleide vluchtelingen die gestrand waren in de erbarmelijke omstandigheden van de zgn. “Jungle van Calais”.
Enthum House biedt opvang, ondersteuning en kansen aan zeven minderjarigen (16 – 18 jaar) tijdens hun asyl aanvraag en op de weg terug uit de zorg situatie. De jongeren hebben op hun weg naar Engeland om maar iets te noemen vervolging, geweld, oorlog en klimaat verandering meegemaakt. Vaak werden deze traumatische ervaringen gevolgd door verlies of scheiding van hun familie, blootstelling aan exploitatie en misbruik en meestal lange en levens bedreigende reizen. Veel van deze jongeren lijden in ernstige mate aan Post Traumatische Stress Disorder (PTSD) en ze hebben allemaal professionele begeleiding en steun van de gemeenschap nodig. Er is nog veel te weinig opvang capaciteit in Engeland.
Enthum House probeert deze jonge mensen te helpen door middel van het Therapeutic Integration Programme (TIP), dat onder meer omvat:
–    Het creëren van een veilige ontvankelijke omgeving met ervaren hulpverleners, therapeuten en vrijwilligers;
–    Een in huis programma “Life-Wise” om zich maatschappelijke vaardigheden eigen te maken;
–    Steun bij integratie in plaatselijke scholen en gemeenschappen;
–    Het bijbrengen van nieuwe vaardigheden, interesses en sport, onder meer door het programma “A Band of Brothers” (http://abandofbrothers.org.uk).
Enthum House werkt nauw samen met de lokale en regionale authoriteiten en heeft van die instanties lovende kritieken gekregen voor de manier waarop de organisatie zijn visie in de praktijk brengt en de resultaten met zijn gasten.