Lemba Imbu

                              afrika4Het internationale SD-netwerk is betrokken bij de implementatie van meerdere projecten in de DR Congo, in samenwerking met de Buchan Family Foundation (BFF).
De Susila Dharma organisatie in DR Congo ontwikkelt gezondheidscentra die samen met de locale gemeenschap worden beheerd. Het eerste pilot project is gebouwd in Lemba Ibu in de buurt van Kinshasa. Het demonstreert het belang en de mogelijkheden van een gemeenschap die samenwerkt met lokale gezondheids autoriteiten met als doel laagdrempelige, duurzame zorg te leveren naast initiatieven op het gebied van bewustwording en preventie.
De gemeenschap wordt vanaf de start bij het project betrokken, inclusief de keuze van de lokatie en het management.

In 2013 werd als tweede fase van het project een moederschapskliniek geopend voor prenatale consultatie, bevallingen, consultaties en inentingen van baby’s en peuters en behandeling van ziektes als malaria en HIV/AIDS.

In de volgende fase werd duidelijk dat er behoefte was aan nieuwe diensten, omdat de verbindingen met grote gezondheidscentra slecht waren. Een hoge prioriteit werd gegeven aan betrouwbare bloedtransfusies en eenvoudige chirurgische handelingen. In 2015 zijn de fondsen hiervoor beschikbaar gekomen.

In 2015 zijn ook fondsen beschikbaar gekomen om nog vier centra te starten.

afrika1   afrika2
afrika3

Actueel
SD DRC wil in haar klinieken het gebruik van natuurlijke medicijnen promoten en ze zijn op het spoor gekomen van Anamed. Dat staat voor Action for Natural Medicin, opgezet door een Duitse dokter samen met Afrikaanse healers, die zagen dat 70% van de bevolking geen westerse medicijnen kon betalen, terwijl de kennis over traditionele geneeskrachtige planten en kruiden verloren ging en met moderne apothekers methoden de verwerking sterk zou kunnenworden verbeterd. Anamed probeert die twee te verenigen.
In september 2017 hebben Susila Dharma mensen van de Congo, Duitsland en Canada dokter Konda , het hoofd van het Anamed centrum in Kinshasa, bezocht. De contacten resulteerden in een cursus in augustus 2019 met 30 deelnemers, georganiseerd door Victorine Mpampu, verpleegster in een van de klinieken en Susila Dharma lid, met financiële hulp van het SD netwerk.Als direct resultaat werden 4 tuinen ingericht voor medicinale planten, waarvan een bij de kliniek in Kwilu Ngongo waar het allemaal was begonnen. Intussen verkopen de deelnemers hun producten, thee, zalf en druppels.
De interesse groeide en er is in november een tweede workshop gehouden met 28 deelnemers.
De derde workshop volgt in maart dit jaar en ook daar zal SDNL een bijdrage aan leveren.