Fuegos

Fuegos is actief in de provincie Manabi langs de kust van Equador. Het is een arm gebied dat zwaar is getroffen door een aardbeving. De opzet van het deelproject dat SD Nederland steunt is om arme families aan extra inkomsten te helpen en ze  een gezonder dieet te leren koken met lokale producten
Fuegos is een NGO die zich inzet om  laagdrempelige horeca in te zetten als werktuig voor sociale transformatie. De letterlijke vertaling is ‘Stichting voor gastronomische ondernemingen en duurzame kansen”.  Ze doen dat door voornamelijk arme jonge vrouwen een training te geven op school en in een restaurant zodat ze eigen horeca-onderneminkjes op kunnen zetten of in ieder geval ergens in de voedselketen werk kunnen vinden. De studenten uit het grote project verblijven in een pilotfase bij de families om ze te helpen en om ze te laten wennen aan betalende logees.

Het plaatsje San Vicente waar de families wonen ligt in een toeristisch deel van de kust met een markt voor goedkoop logies zoals wordt gevraagd door uitwisselingsprogramma’s en airbnb.
Door de stimulans van de trainees leren de gezinnen gezonder te koken, beter dan hun nu helaas gebruikelijke koolhydraatrijke dieet. Het hele Fuegos project is gericht op het gebruik van lokale producten, goed voor de boeren en voor de consumenten.
Het deelproject is een pilot die eerst 9 maanden gaat lopen met 12 gezinnen. Als de pilot goed verloopt wordt hij met 6 maanden verlengd, waardoor in totaal 42 gezinnen betalende logees kunnen ontvangen.